TVOJE TĚLO, TVŮJ SVĚT ...

Listopad 2018

Perník

Neděle v 21:30 | Peťula |  Dezerty

Perník

4 porce

Tento receptík je taky dílem Lucinky ze skupinky Zdravým jídlem k vysněné postavě. Defakto tento recept mi vnuknul, že kombinace vločky, ovoce, rostlinné mléko jsou zaklínadlo na to, aby cokoliv z vloček bylo boží. Vlastně je to základ vetšiny buchet co dělám. Díky Lucie! S tebou je pečení radost. Lucie je pečení :D (sorry já musela) Já jsem si ho ovšem doladila do svojí oblíbené podoby. Doma kýble marmelády tak to byl hřích nezhřešit :D navíc začala bejt kosa a k zimě mi tak nějak patří perník, nevím proč :)


Suroviny:
Ovesné vločky 180 g (pomlít na mouku)
Ořechy 40 g (pomlít na mouku)
Šťastná vejce (já použila 4 vejce)
Flavdrops použila jsem čokoláda-arašíd (nebo Březový cukr 50 g nebo jiné sladidlo)
1 lžička prášku do pečení do perníku (tzv. prdopeč perníkopeč)
2 lžičky koření do perníku
1 lžička skořice
1 lžička jedlé sody
Jogurt Hollandia 180 g (do těsta, dávám nejčastěji poměr vločky vs jogurt 1:1)
100 g jablek
Holandské kakao 2 lžíce (dle kvality a tmavosti kakaa)
Rostlinné mléko (na zředění těsta)
Marmeláda (měla jsem jahodovou co jsem dělala minulý rok)
Čokoláda 8 čtverečků (lidl 83% kakaa)
1 lžička kokosového oleje

Ovesné vločky, ořechy, prdopeč perníkopeč, koření do perníku, jedlou sodu, skořici, kakao smícháme. Přidáme vejce, jogurt a nastrouhané jablko (na jemno), zředíme mlékem. Osladíme Flavdrops (nebo březovým cukrem). Nalijeme do formy (já ji měla vyloženou pečícímm papírem) a pečeme při 180oC dokud se těsto nelepí na špejli.
Jakmile buchta vychládne, potřeme ji marmeládou (důkladně až k papíru, aby nevytekla čokoška).
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s trochou kokosového oleje a pomalu (třeba přes lžíci) nalejeme na marmošku, opatrně rozetřeme. Dáme vychladit a doporučuji krájet dokud není čokoška úplně tuhá :) mňam já si moc pochutnala!


Karboše s hranolkama, dipem a zelným salátem (Colesaw)

Sobota v 22:00 | Peťula |  Obědy, večeře

Karboše s hranolkama, dipem a zelným salátem

7 porcí

Dneska byla děsná chuť na karboše, zbyl celer od minula tak příloha byla jasná. V obchodě jsem viděla obří zelí a říkám si, že teď, je přece období kdy se zelí baští. Ideální příloha ke karbošům bude salátek colesaw. Mega dobrý!

Suroviny:
Vepřové maso (měla jsem něco přes kilo masa, které jsem si nechala pomlít)
Ovesné vločky (pomlít na mouku na obalování)
Cibule 1 střední
Česnek (stroužků dle chuti)
Rukola (dle chuti nebo jiné bylinky)
Sůl
Pepř

Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, nasekanou rukolou, osolíme a opepříme. Důkladně propojíme a necháme chívli odpočinout. Tvoříme karbenátky stejné velikosti, které obalujeme v mouce z ovesných vloček. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme spolu s hranolkami na 200o C dokud není vše hotové. Papír není třeba ničím potírat, maso pustí dost šťávy.


Suroviny na dip:
Jogurt Hollandia pár lžic (tolik, kolik chcete mít dipu)
Hořčice 1 - 2 lžičky (samozřejmě přizpůsobte množství jogurtu a vaší chuti)
Jarní cibulka (nať, množství dle chuti)
Rukola (dle chuti)
Sůl
Pepř

V mističce smícháme jogurt, hořčici a přidáme nakrájenou nať cibulky a nasekanou rukolu. Osolíme, opepříme.

Suroviny na hranolky:
Brambory (dle denního příjmu)
Celer
Sůl
Kmín
Řepkový olej

Brambory oloupeme, celer okrájíme. Obojí nakrájíme na podobné tvary a dáme do mističky. Přidáme olej, sůl, kmín a promícháme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 200oC dokud není vše měkké.


Salát Colesaw
Zelí (množství dle chuti)
Jogurt Hollandia (pár lžic, dle množství zelí)
Cibule 1 střední
Mrkev 1 ks
Citron nebo limeta (trochu šťávy)
Sůl
Pepř
Březový cukr
Kmín drcený

Zelí nasekáme najemno, mrkev nastrouháme na hrubo, cibuli nasekáme najemno. Vše promíchíme s jogurtem, kmínem, solí, pepřem. Dosladíme březovým cukrem a zakápneme limetovou šťávou.


Pikantní masová směs na topinky

Pátek v 21:15 | Peťula |  Obědy, večeře

Pikantní masová směs na topinky

4 porce

Dneska tu pro Vás mám moji oblíbenou super rychlou večeři a ještě zužitkujete starší chlebík. Nevěděla jsem co vařit jelikož v týdnu moc času na nějaké dlouhé vyvařování nemám. Pecka je, že mám ještě zásobu chutney, takže s chutí do toho a půl je hotovo, ne?

Suroviny:
Kuřecí maso (měla jsem necelého půl kila)
Protlak 1 plechovečka
Cibule 1 ks
Česnek (dle chuti měla jsem asi 5 stroužků)
Chutney 1 sklenička
Chilli paprička Jalapeňo (měla jsem 2 malé papričky)
Řepkový olej
Žitný chléb (kupuji kulatý žitný v Karlově pekárně)
Sýr (ideálně něco do 30% tuku)
Sůl
Pepř

Cibulku nakrájíme na menší kousky. Maso umyjeme, osušíme, očistíme, nakrájíme na menší kousky a opepříme. Rozpálíme pánev a cvrkneme trochu oleje, přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Přidáme na kousky nasekané chilli, po chvilince přidáme i maso a osolíme. Jakmile je maso hotové, vyklopíme chutney a protlak do pánve. Promícháme, prohřejeme, vymáčkneme pár stroužků česneku a necháme chvíli provařit (aby se nám ztratila ostrost česneku). Případně dochutíme solí a pepřem (nebo dosladíme, kdyby byla směs kyselá).
Topinku na sucho opečeme v topinkovači, potřeme česnekem, obložíme směsí a zasypeme trochou sýra. Dobrou chuť

TIP: kdo chce směs ještě více pikantní, přidá další chilli po uvaření a vmíchá do směsky. Vařením totiž chilli trošku ztratí na síle. Lze použít i chilli sušené.

TIP 2: když chcete směs obměnit, přidejte třeba čerstvé bylinky nebo nakrájené olivy


Ostružinový cheesecake z ovesných vloček

Čtvrtek v 20:00 | Peťula |  Dezerty

Ostružinový cheesecake

4 porce

Dostala jsem zase chuť na cheesecake a jelikož byla letos celkem slušná úroda tak si říkám, že udělám z ostružin. Ostatního ovoce tolik nebylo tak se musí zužitkovat co jsem nasyslila do mrazáku :) prolezla jsem internet a našla pár receptů které mě inspirovali k tomu jak vytvořit třetí vrstvu, kterou jsme u Lemona neměli.

Suroviny:
Ovesné vločky 180 g (pomlít na mouku)
Ořechy 40 g (pomlít na mouku)
Šťastná vejce (já použila 3 šťastná super vejce, byli docela velký)
Jogurt Milko 0% 2x 140 g balení (doporučuji pro tento dezert něco hustýho jako Skyr a Milko)
Čekankový sirup dle chuti (nebo jiné sladidlo pokud si nehlídáte figuru, třeba med)
Rostlinné mléko (výběr nechám na vás, já sama dám zrovna to, co mám otevřené)
Sladidlo (třeba Flavdrops tzn. kapičky sukralozy nebo Xylitol tj. březový cukr)
Dortové želé 1 sáček (měla jsem červené)
Ostružiny 100 g

Na korpus:
Pomleté vločky a ořechy smíchejte se sladidlem z čekanky a troškou mléka. Těsto musí být spojitelné, ale zároveň pořád "suché" aby šlo namačkat do formy. Mačkejte precizně ať máte těsto až do krajů a nevyteče jogurt. Vytvoříte tak základ koláče. Výška korpusu závisí na velikosti vaší formy.

Na krém spodní vrstva:
Smícháme jogurt, sladidlo (Flavdrops javorový sirup) a vejce. Vše promícháme a nalejeme na koláč.
Pečeme na 180o C ve vyhřáte troubě dokud jogurt není na omak pružný (stupně si případně upravte dle toho jak peče trouba doma vám).

Na krém horní vrstva:
Na kokosovém oleji orestujeme ostružiny, po chvilce přidáme březový cukr a necháme zkaramelizovat. V kastrůlku rozmícháme vodu a dortové želé s trochou Flavdrops (použila jsem malinové) a uvaříme podle návodu. Jakmile je želé hotové, přidáme pomačkané ostružiny, promícháme a vrstvíme po lžičkách na vychladnutý korpus s jogurem. Když jsme tak v půlce želé, přelijeme zbytkem želé korpus a dáme vychladit. Dobrou chuť :)


Sekačka s vejcem v županu s batátovo-bramborovým pyré

14. listopadu 2018 v 20:00 | Peťula |  Obědy, večeře

Sekačka s vejcem v županu s bramborovo-batátovým pyré

7 porcí

Dostala jsem doma objednávku na plněnou sekanou vejcem :) a myslím, že se povedlo, takže je třeba se podělit s ostatními ať si pochutnáme kolektivně :D

Suroviny:
Mleté maso (množství i druh nechám na vás :) moje sekaná byla z vepříka a kravičky pěkně fifty fifty (50:50) a bylo toho necelé 1 kg)
1x velká cibule
4x šťastná vejce
Česnek (dle chuti libovolný počet stroučků)
Sušená majoránka (případně jiné bylinky podle chuti)
Ovesná mouka (ovesné vločky rozemleté na mouku)
Schwarzwaldská šunka (klidně dejte anglickou slaninku, případně jinou sušenou šunku)
Mléko (měla jsem rýžovo-sojové)
Sůl
Pepř

Vejce 3 ks uvaříme tzv. na tvrdo (trvá to cca 8-10 minut). Necháme zchládnout a oloupeme.
V misce smícháme maso se syrovým vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a najemno nakrájenou cibulkou. Sekanou pořádně promíchejte, nejlíp se to prostě dělá rukou. Přidávejte po trochách ovesnou mouku a cvrkněte trochu mléka, sekaná musí držet pohromadě. Chvilku to trvá, než se spojí.

Na dno a bok plechu si vyskládejte šunku, polovinu masa vyklopte na šunku a vytvarujte typický bochánek. Udělejte lehce důlky a dejte do nich celá oloupaná uvařená vejce. Přiklopte druhou polovinou masa a pořádně spojte. Poté sekačku zabalte do šunky (jako když pletete cop). Podlijte trochou vody (asi centimetr) osolte, opepřete a dejte do rozehřáté trouby na 180o na cca hodinu (samozřejmě stupně i dobu upravte dle vaší trouby i hmotnosti masa).

TIP: Do sekané lze přidat cokoliv např. sýr nebo na pánvi orestovanou zeleninku. Fantazii se meze nekladou.

Příloha bramborovo-batátová kaše

Suroviny:
Brambory
Batáty
Sůl
Kmín
Máslo
Mléko

Brambory a batát oloupejte, omyjte, nakrájejte na stejnoměrné kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě do měkka. Slejte. Ještě za tepla přihoďte kousek másla a brambory i batáty rozmačkejte. Mléko trochu přihřejte v mikrovlnce (studené mléko z lednice by nám zbytečně kaši zchladilo) a pomalu přilévejte při hnětení do kaše. Osolte, opepřete. Na závěr dávám ještě kousek máslíčka :)

TIP: Dozdobit lze třeba čerstvou pažitkou nebo úžasná je jarní cibulka nebo nať petrželky
TIP 2: Při vaření brambor a bátát vhoďte do vody třeba sušený libeček, nebo nať z petržele, budou voňavé a kaše bude mít jiný nádech.
TIP 3: Pokud chcete ušetřit nějaké kalorie, kaše se dá udělat bez másla a mléka. Stačí při slévání dát nějakou vodu bokem a tu přidávat při mixování. Mě to ale nechutná a dělám klasiku :)


Hovězí gulášek

13. listopadu 2018 v 20:00 | Peťula |  Obědy, večeře

Hovězí gulášek

7 porcí

Co se týče guláše, jsem hrozně náročný člověk. Klasický brgul (bramborový guláš) mi vůbec neleze, takže více méně dělám jen poctivý masový a nejčastěji z krávy. Domá má tento guláš krycí název Kravák :D

Suroviny:
Hovězí kližka (měla jsem něco přes 1 kg)
Cibule (ideální množství na kvalitní guláš by měl být, co množství masa, to cibule, ale já to úplně nedodržuji, dám kolik mám zrovna náladu loupat :D samozřejmě co nejvíce to jde)
Červená sušená paprika 2 lžíce
Jalovec 10 kuliček (nebo dle chuti)
Bobkový list 2-3 ks (podle velikosti)
Nové koření 4 kuličky (nebo dle chuti)
Sůl
Pepř
Kmín drcený 1 lžička
Žitný chléb (jednak jako příloha a jednak jeden půl krajíc na zahuštění)
Česnek cca 8 stroučků (podle chuti)
Řepkový olej

Cibulku nakrájíme a vhodíme na rozpálený olej do tlakového hrnce, po chvilce přidáme papriku a chvíli restujeme. Přidáme maso a necháme zatáhnout. Přidáme pepř, kmín, jalovec, bobkáč, nové koření, sůl a česnek. Vše restujeme dokud maso nepustí dostatek šťávičky, přidáme nadrolený půl krajíc chleba (v případě, že dáte hooodně cibule toto lze úplně vynechat, chléb se dává kvůli zahuštění). Poté maso podlijeme vodou tak, aby lehoulince koukalo z vody. Nasadíme víko a natlakujeme. Se svým tlakovým hrncem mám vyzkoušeno 15 minut vaření pod tlakem. Jak odtlakujeme nádobu, vysbíráme kuličky a bobkáče. Dochutíme prolisovaným česnekem a necháme ještě krátce povařit (aby se nám ztratila výraznost česneku). Případně ještě dochutíme solí a pepřem.

TIP: v případě, že se nepovede gulášek uvařit do husta přidáme trochu cezlozrnné mouky rozmíchané v troše vody a vmícháme opatrně do odstaveného guláše. Vrátíme na plotýnku a pořádně provaříme.

TIP 2: gulášek zdobíme čerstvou cibulkou, jarní cibulkou, a čerstvým nasekaným chilli.

TIP 3: nejraději mám čerstvý žitný chléb jako přílohu ke guláši (kupuji kulatý žitný z Karlovy pekárny).


Knihy k přečtení

12. listopadu 2018 v 20:00 | Peťula |  Literatura

Doporučená literatura

V úvodním příspěvku jsem mluvila o borcovi na výživu co mi tak trochu (tak trochu víc) udělal pořádek v tom, jak a co jíst. Mám od něj hubnoucí jídelníček a jsem na něm s přestávkami (na dovolenou :D) už od 1. 1. 2018 (takže možná Vám teď zapadá proč se některé suroviny tak často opakují). Mám prostě od něj sestavený plán a toho se více méně držím. Jsou samozřejmě dny, kdy to nejde (například služební cesta, dovolená, celodenní výlet na brndičkách) ale to prostě vůbec nevadí, protože Michal říká: "po jednom špatném jídle nepřibereš" stejně tak to platí obráceně. Po jednom zdravém jídle nezhubneš :) takže nemá cenu se hroutit z toho když nemůžeš dodržet svůj plán dnes, dodrž ho zítra!
Michal je moje "modla"! Nedám na něj dopustit! Je mi oporou a ráda se podělím o to, co jsem se od něj naučila. A není toho opravdu málo! Denně ho sleduji na Facebooku - má svoji skupinu, kterou moderuje (Fitness motivation cz) a dost často listuji v jeho knihách. Má neuvěřitelný přehled a je doslova studnice vědomostí. Vždy má na vše názor a vždy mi poradí, když jsem v koncích. Správný člověk na správném místě!
Já jsem se na Michala obrátila, když už jsem nevěděla jak dál. Rok jsem počítala makroživiny, cvičila a váha se ani nehla! Rok jsem přemýšlela, že mu napíšu! On sám říká, že jeho pomoc má být až ta "poslední". My totiž žijeme ve svém těle a my by jsme měli pochopit jak funguje. Ale vím, o čem mluvím, když řeknu, že moje tělo se mnou nemluví :D a nebo když mluvilo, říkalo mi věci špatně. Takže jako slova "poslouchej svoje tělo" je super žvást! Kdybych poslouchala svoje tělo, vážím tak metrák! Proto doporučuji si nejdříve nastudovat jeho boží knihy, kde se dozvíte, co a jak funguje a proč to tak je. Michal mi je dovolil zde propagovat, jsou pro mě obrovským pomocníkem. Napsal s Pavlem Walekem celkem dvě a obě jsou napsané tak, že vám to všechno dá jednou pro vždy smysl!

Doma tedy teď mám jen tu jednu, tedy díl první:


Nicméně doporučuji i tu druhou, kterou jsem měla půjčenou:

Obě koupíte u něj na shopu (v obchodě) nebo někde z druhé ruky. Říkáte si, co jsem díky Michalovi dokázala? No, dal mému tělu energii a funguje daleko lépe než kdy před tím. Díky jeho jídelníčku mám víc energie, lepší sex (tohle je prostě nepopsatelný rozdíl v před a po), díky vitaminům co mi doporučil, mám lepší pleť a vlasy. Dostala jsem se na svoji vysněnou váhu! Což bylo 60 kg (bohužel díky stresu a spánková deprivaci, s kterými mi ani Michal nemůže pomoci jsem něco nabrala zpět, ale stále s Michalem bojuji a nevzdávám to). Určitě bude rád, když ho kontaktujete s jídelníčkem, ale bude taky ještě raději, když to nejdříve zkusíte sami. Každopádně najdete ho tu.

Další knihou, kterou bych ráda doporučila pořídit a přečíst je kniha Lukáše Roubíka Moderní výživa ve fitness a silových sportech, který mi taktéž dovolil zmínit zde jeho dílo. Je daleko podrobnější a obsáhlejší než knihy Michala. Nicméně začátečníkům bude asi poněkud hůře čitelná. Já osobně nerozumím úplně všemu (trochu se ztrácím v chemických procesech a zkratkách), ale věřím, že se to časem podá. Navíc ji ještě nemám dočtenou celou, je docela tlustá :) Přeci jen oblast výživy člověka, je obrovsky rozsáhlé téma a vědci přicházejí stále s novými studiemi a poznatky. Díky klukům to budete mít, ale hodně zjednodušené, protože práci se čtením studií udělali za nás a za to jim patří velký dík.


Na úvodní straně má Lukáš mého dalšího oblíbence a to je Aleš Lamka, toho taky sleduji na Facebooku. Aleš je hlavně online trenér a baví mě jak je svůj a rád baví lidi. To je jen taková malá odbočka od knížek :)

Další Lukášovo dílo je Institut moderní výživy, který sleduji i na Facebooku a kde se často dozvíte zajímavosti a ve srozumitelném podání vyvracejí zažité mýty o stravě. Fakt doporučuji!

Bohužel Vám sem nemohu nic z knih ani jídelníčku vložit, vše je chráněno autorským právem a nechceme přeci nic krást ani si dělat žádné nepřátele. Sem na svůj blog tedy sice dávám informace, čerpané z těchto knih, ale je to jen můj osobní výcuc v mém trhlém podání. Daleko více (seriózních) detailů najdete právě v knihách. Nechci si hrát na poradce, kterým nejsem. Jsem jen ženská s chutí k jídlu a láskou k vaření co se chce cítit dobře a vypadat dobře a ráda se podělím o to, čím už jsem prošla. Věřím, že někomu pomohu cestu zkrátit a obejít nějaké nesmysly, které jsem zkusila a zjistila, že nefungují.

Pokud časem příjdu na další zajímavou literaturu, zase Vám sem přidám zdroj :)

PS: Michal má taky kuchařku Zdravě a chutně k vysněné postavě


Játrovka neboli játrová paštika

11. listopadu 2018 v 20:00 | Peťula |  Obědy, večeře

Játrovka neboli játrová paštika

4 - 5 porcí

Jíte játra? Já je vlastně moc nejím :D nemám ráda vnitřnosti, až na paštiku! Jednou zkusíte a už NIKDY, NIKDY, opravdu NIKDY nebudete chtít jinou! Kupované blafy totiž nesahají tomuto ani po kotníky! Jednou mi mamka udělala domácí a od té doby u nás doma děsně frčí, NEJ večeře. Počkejte, až zjistíte jak je to easy (snadné):

Suroviny:
Játra cca 500 g (já nejčastěji kupuji kachní, jsou nejlepší)
Cibule 1 ks
Česnek (dle chuti např. 4 stroučky)
Smetana 10-12% tuku (kdo nehlídá a nehubne, můžete dát tučnější, ale nemá to moc vliv na chuť)
Máslo (kousek co já vím 20 g ? pardon dělám to už dlouho od oka :D)
Řepkový olej

Variace na dochucení:
Brusinky, chilli, mandle, bylinky nebo dle fantazie


Játra propláchneme, očistíme od blanek a nakrájíme. NESOLÍME! Na rozpálené pánvi necháme zesklovatět nakrájenou cibulku, pokud chceme paštiku jemnější tak v tuto chvíli přidáme nakrájený česnek a necháme zavonět (nebo přidáme česnek později). Přidáme játra a restujeme, stále NESOLÍME! Jakmile jsou játra hotová, vypneme plotýnku a do pánve hodíme kousek másla a promícháme.
Mezitím si nachystáme to, co chceme do paštiky dát, nasekáme brusinky nebo chilli nebo bylinky nebo oříšky nebo kombinaci :D
Jatýrka s cibulkou případně česnekem nebo chilli dáme do misky mixeru a mixujeme. Po chvilince přidáme ještě kousek másla (kvůli tuhnutí paštiky, není třeba dávat másla moc) a cvrkneme trochu smetany (lze vynechat, ale mi máme paštiku rádi roztíratelnou a jemnou), osolíme a opepříme. Pokud chceme paštiku ostřejší v tuto chvíli můžeme do mixeru ještě vymáčknout česnek a promícháme.
Do hotové paštiky přimícháme to, co jsme vybrali a nasekali tedy brusinky nebo chilli nebo bylinky s plátky mandlí :) je to na vaší fantazii a mlsném jazýčku ….

TIP: Chilli lze přidat zároveň s česnekem do pánve a paštička bude mít červený nádech páč to chilli mixneme (restováním ztratí trochu na ostrosti takže si pak nasekejte ještě trochu čerstvého pokud chcete paštiku ostřejší)
TIP 2: Boží je suchá topinka z žitnýho chlebíku (kupuji kulatý žitný v Karlově pekárně) a zeleninový salátek, TOP večeře!

Tak a teď znáte poklad naší kuchyně mňááááááááááám :) toto mnoštví u nás vydrží max 2 dny :D půl když je paštika ještě vlažná a půl druhý den ;-D


Ktrkův dort

10. listopadu 2018 v 20:00 | Peťula |  Dezerty

Krtkův dort

4 porce

Jak jste si jistě všimli ráda předělávám takové ty klasiky do přijatelnější verze, která bude zapadat do mého jídelníčku. Mám tu pro Vás naprostou bombu! Krtkův dort! Na pohled luxusní záležitost a co je velký bonus? Je to hračka! Vypadá složitěji než skutečně je:

Suroviny:
Ovesné vločky 180 g (pomlít na mouku)
Ořechy 40 g (nasekat, ale nechat nějaké kousky, množství přizpůsobte chuti a dennímu příjmu)
Šťastná vejce (já použila 4 vejce)
Březový cukr 50 g nebo jiné sladidlo (třeba Flavdrops tzn. kapičky Sukralozy, klidně dejte méně nebo více)
2 lžičky prášku do pečení (tzv. prdopeč)
1 lžička jedlé sody
Jogurt Milko 0% tuku 2 x 140 g (náplň dortu)
Jogurt Hollandia 180 g (do těsta)
100 g hrušky (jablek nebo třeba banánu)
Holandské kakao 2-4 lžíce (dle kvality a tmavosti kakaa)


Ovesné vločky, prdopeč, jedlou sodu, kakao a březový cukr smícháme. Přidáme vejce, jogurt a nastrouhanou hrušku (na jemno). Nalijeme do formy a pečeme při 180oC dokud se těsto nelepí na špejli.

Těsto po vychladnutí vydlabeme a dáme stranou. Jogurt smícháme s Flavdrops libovolné příchuti (já jsem měla arašídové máslo s čokoládou) a naplníme do vydlabaného otvoru v dortu. Vezmeme vydlabanou část dortu a rozdrolíme na jogurt. Zdobíme nasekanými oříšky na větší kousky :) dáme vychladit, dobrou chuť


Kolobky aneb když je miluješ není co řešit

9. listopadu 2018 v 20:00 | Peťula |  Trhni si!

Trhni si!


Tohle není mezi koloběžci nadávka, nýbrž přání příjemné jízdy. Trvalo to, než jsem si vybrala tu správnou brndičku pro mě. Stal se jí naprosto unikátní stroj od Kostky v provedení Tour Max, v mojí speciální barevné úpravě, za kterou děkuji Petru Mejsnarovi. Má šopík (obchod) a hlavně půjčovnu koloběžek na Hybešce v Brně.
Vyzkoušela jsem opravdu hodně koloběžek a Petr byl neskutečně skvělým rádcem. Trpělivost, kterou věnoval do mého vybírání byla opravdu skvělá. Kdybych mohla, koupila bych hned několik koloběžek, protože každá má něco do sebe. Já Vám tady popíšu svoje pocity z těch kousků, na kterých jsem měla tu možnost si dupnout.
Moje koloběžková dráha začala teprve nedávno, minulý rok (konec roku 2017) jsem si pořídila svoji Kostičku a testování jiných strojů trvalo rok před tím. Dokonce jsem měla tu možnost podívat se tam kde se moje Kostička narodila:


Moje kostička je z Hanušovic, je skvělá jak do terénu, tak i na silnici. Jsem schopná nadupat až 50 km za den. Zkušenější jezdci samozřejmě nadupají i několikanásobně více a moje 50-ti kilometrové trasy jsou pro ně směšné. Každopádně já jsem kancelářák co většinu roku prosedí na prdeli, je neskutečně tuhej a zkrácenej, takže je vděčnej za jakejkoliv pohyb. A na brndičce si protáhnete příjemně celý tělo! ANO! Střídám nohy:D na to se mě ptá totiž každej. Nejde nestřídat. Při tom všem dřepování by vám shořelo stehno. Dá se jet i neskutečně rychle. Z kopečka se to podařilo na mojí brndičce rozpálit na 45 km/hod (radar na auta mi to změřil :D ). Ale buďte opatrní a mějte helmičku (já ji sundávám jen na focení, proto ji dost často na fotce nemám)! Jediné na co si musíte dávat na všech kolobkách pozor je nášlap! Je proklatě nízko a v lese Vás to může někdy zradit, když najedete na blbej kořen. Párkrát jsem si dala pěkně zespod do rámu ránu :D


Další co jsem od Kostky měla pod nohou byla Streetka. Bohužel tu jsem projela jen po ulici, protože na delší vyjížďku jsem si s ní netroufla. Plánovali jsme vždy delší výlety. Do města může být naprosto boží! Je mrštná, je rychlá, je roztomilá jak je malá! Určitě stojí za pozornost a pokud chcete přemisťovalo může být pro vás ideální společník.

Další z rodiny Kostek co jsem měla možnost jet byla Hillka. No, tak s touhle kočkou jsem se trochu natrápila. Není moc ideální na delší projížďky pro netrénovanou nohu. Tenkrát jsem na ní jela cca 52 km a moc komfortně jsem se necítila :-D Menší zadní kolo mi nedovolilo jet tak rychle, takže mi můj chlap pořád ujížděl a už to mě prostě vadilo, takže jsem si jízdu "moc neužila". Ale myslím, že by mohla být ideální parťák na projížďky do 30 km v nenáročném terénu.


Tuhle jsem měla půjčenou ze Slavkovské půjčovny.

Další z dílny z Hanušovic je Twentyna, musela jsem prostě zkusit kde co a tahle má taky něco do sebe. Zvolila bych ji ale spíše také na kratší trasy. Menší kola prostě neumožní takovou rychlost a trošku zpomalí :) každopádně na cestu do 30 km bude peckózní. A neboooo nejezděte s parťákem co má velkou kolobku :D která je podstatně rychlejší než tihle "drobci".


To je moje kompletní zkušenost s rodinkou Kostek. Pojďme na další značky co jsem produpla :)

Crussis Urban další česká kolobka, kráska mého přítele. Je to skvělá kolobka do terénu. Je dokonce v terénu daleko lepší než ta moje. Má totiž širší pláště a lépe sedí zejména v písku. Co mi na ní nevyhovuje je ten odpor na silnici (právě díky plášti) a dost se na ní nadřu. Takže pokud jste prcek jako já (163 cm) může pro Vás být hlubší dřep a vetší odpor poněkud náročnější. Zdá se mi taky, že díky širšímu plášti tolik nepeláší z kopce. Každopádně barvičky co Crussis dělá jsou fakt líbivé a původně jsem o ní přemýšlela.


Crussis Road, tomu říkám žihadlo! Tenký pláště umožňují fakt super lehkou jízdu a švihá to parádně. Úplně jiný poježděníčko. Byli jsme tenkrát na cyklostezce kolem Baťáku (Baťův Kanál) a měla jsem pocit, že se nemusím snad skoro vůbec odrazit. Prostě to jelo samo! Jediná nevýhoda byla když jsme potkali kousek nezpevněné cesty a strach o pláště a ráfky byl docela velký. Takže doporučuji do lepšího terénu a pak budete svištět s větrem o závod.


Yedoo Dragster, český výrobce, tomu říkám drak! Fakt malá a mrštná mrška! Kdybych si mohla vybrat malou kolobku do města i na delší trasy Dragstr by byla jasná volba. Je táááák mrštný, je tak rychlý a tak lehoučký! Byla to fakt radost a jak, takš jsem stíhala příteli, když měl z půjčovny Kolobky.cz půjčenou Crussis Road.


Neodolala jsem samozřejmě a půjčila si i sjezdovou kolobku v Dolní Moravě. Byl to Kickbike Fat Max (výrobce jsou Finové). No, na tenhle zážitek mám hodně rozporuplné vzpomínky :D nebyl to úplně dobrý nápad se svojí tělesnou konstrukcí a fyzickou zdatností půjčit si tohoto obra. Pláště jsou sakra tlustý (takový hroch mezi kolobkama) a nášlap proklatě vysoko (prdel a stehna v ohni pokud budete muset dupat a ne jen jet dolů). Dokážete si asi představit jak náročné je jet s tímto mackem proti větru, do kopce v nezpevněném terénu? Ne? Zkuste navštívit "sjezd" na Dolní Moravě při rychlosti větru 40 km/h. Jako sjezd, když jsme překonali asi 2km stoupání, byl opravdu parádní a užila jsem si ho (teda pořádně se oblečte a nebo si to půjčujte v létě protože sjezd byl fakt dlouhej a nijak neznačenej). Kolobka opravdu krásně držela a brzdy jsou trochu jinde než na všech předchozích strojích. Nicméně tohle už pod nohou nechci :D ostatně na fotce v pravo jasně vidíte jaké bylo pěkné póčo (počasí).


Mám samozřejmě zálusk na další české stroje, které jsem měla možnost jen prošlápnout na Hybešce když mě Petr lámal na jiný značky jako Morxes (také český výrobce, Otice u Opavy) nebo Mibo (zase český výrobce, Rožnov pod Radhoštěm) tak Vám snad přidám další moje pocity z jízdy. Samozřejmě musíte si to projet samy, u kolobky je prostě nutný, aby sedla přímo vám jako predel na hrnec.

Takže přeji příjemné trhnutí! Nevím jak u Vás, ale pro mě koloběžkování je láska na první dupnutí! Doufám, že jste mile překvapení jaká je Česká Republika koloběžková velmoc!

PS: Názvy koloběžek jsou také odkazem pro více informacích přímo od dodavatele na jejich shop (obchod).